Ondanks dat er helaas geen repetities zijn door de coronacrisis, blijven het beginnersensemble Toetie!, het opleidingsorkest Jong Arti en de concertharmonie Groot Arti wel samen muziek maken, natuurlijk op afstand! De muzikanten speelden thuis hun partij in en maakte daarvan een video. Wouter Kukler voegde alle video’s bij elkaar en mixte het geluid. Zie hier de eindresultaten!

Groot Arti – Land Hope and Glory

Voor Arti stond dinsdagavond 5 mei 2020 in het teken van een bijzonder Bevrijdingsconcert in het Parktheater, met als speciale gastzangeres Suzanne van der Velden. We hadden een mooi, herkenbaar en afwisselend programma rond 75 jaar vrijheid en gedenken samengesteld, met onder andere het wereldberoemde Pomp and Circumstance nr 1.

De Engelse componist Sir Edward Elgar (1857 – 1934) was de zoon van een organist en muziekhandelaar en was zelf violist. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw kreeg hij bekendheid als componist. Zijn bekendste composities verschenen rond 1900: Enigma Variaties en zes Pomp and Circumstance Marches. Het patriottische lied is onderdeel van de eerste mars uit 1901, en dit werk stond op de lessenaar van Arti voor ons bevrijdingsconcert op 5 mei 2020. De eerste zinnen van het lied zijn (vertaald) “Land van Hoop en Glorie, moeder van de vrije mens, hoe zullen we u prijzen?” Je kent het ongetwijfeld, en had uit volle borst met ons mee mogen zingen!

Met dit filmpje leveren we hopelijk een toepasselijke bijdrage van Arti aan deze Bevrijdingsdag, waarin we misschien niet vrij zijn om te bewegen en samen muziek te maken, maar waarin we in saamhorigheid onze vrijheid kunnen vieren!

Jong Arti – Dancing Queen

In deze tijd zit het opleidingsorkest Jong Arti natuurlijk ook niet stil! Een favoriet nummer van Jong Arti is Dancing Queen van ABBA, die zij graag spelen!

In Jong Arti vinden muzikanten van alle leeftijden uitdaging en plezier in het spelen van afwisselende muziek tijdens eigen en gezamenlijke concerten met Groot Arti en Toetie!. Jong Arti is bedoeld voor mensen die tussen de ca. 3 en 6 jaar les hebben op een blaas- of slagwerkinstrument. Het is een leerzame, stimulerende en gezellige mogelijkheid voor jong en oud om alles over het spelen in een orkest te leren.

Toetie! – Beethoven Forever

Het jaar 2020 is Beethovenjaar! In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Muzikanten en orkesten over de hele wereld grijpen dit jubileum aan om een ode te brengen aan de componist. Tot op de dag van vandaag wordt nog veel muziek van hem gespeeld.

De jonge muzikanten brengen ook een ode aan de componist met Beethoven Forever. Het ensemble Toetie! is speciaal voor beginnende muzikanten opgericht, waarbij kinderen na ongeveer een halfjaar les al kunnen beginnen in dit ensemble! Een aantal muzikanten hebben vorig jaar de cursus St’Arti gevolgd, en spelen sinds januari ook in Toetie!, hoe knap! En dan ook nog op deze wijze muziek maken: wij zijn trots op deze muzikanten, de jeugd van Arti heeft de toekomst!

Zie jij jezelf ook spelen in een van onze orkesten? Je bent van harte welkom! Stuur een mailtje naar info@arti-alphen.nl en hopelijk kunnen wij snel nader kennismaken!