Op zaterdagavond 12 november speelde harmonieorkest Arti uit Alphen aan den Rijn in de Adventskerk letterlijk de sterren van haar hemel. Zit je geconcentreerd te wachten op de openingsmuziek, spreekt ineens vanuit het niets Moeder Aarde je toe . Ze is blij met de aandacht van de toehoorders en nodigt uit om haar schoonheid te laten horen. Allez, muzikanten, aan de slag!

Het orkest onder leiding van Dick Verhoef schiep de aarde aan de hand van symfonische blaasmuziek uit de laatste twintig jaar. Niet melodietjes of herkenbare songs, zoals bijvoorbeeld de Radetskymars, maar de kleur van de instrumenten en hun samenspel zijn daarin de kern. Arti beschikte over een breed palet om die kleuren te schilderen, met aanvoerende solisten voor de details. Dat klonk prima, vond het publiek. De vraag in het wilde weg ‘Hou je hiervan?’ werd beantwoord met ‘Normaal niet, maar dit wel’.

Groot Arti

gemaakt door fotograaf Fred Peters

De opening van het concert maakte daverend en dreunend, in drie minuten, duidelijk waar het om ging: we moeten hier en nu ons voortbestaan verzekeren. Achter de gekozen werken ging een verhaal schuil. Over mijnwerkers ondergronds. Over de stamboom van de aarde, de zuster van Saturnus, Mars en Venus en Jupiter, de hele familie komt langs. Over de oneindig weidse lucht, waar zo vaak gevechtsvliegtuigen de vrede verdringen. Over de basiselementen van onze natuur: grond, vuur, water en lucht. Over de rivier die de zon weerkaatst en weldra woest in een waterval stort. Hoe mooi kunnen componisten dat muzikaal kleuren. Dat voerde Arti uit. Alle orkestgroepen lieten zich horen in variaties op een thema van het Requiem van Fauré, het ‘Bevrijd mij’ bij de aardbevingen op de laatste dag. Evenzo in het laatste werk ‘Windows of the World’, een trek rond de aarde, twintig minuten lang. Aan het eind weer ineens Moeder Aarde: Dank jullie wel voor het respect dat je mij toonde. Bekroond met ruim applaus voor Arti en hun moeder Aarde.

In het volgende concert, bedoeld voor ‘het hele gezin’, staat ‘De Efteling’ op het programma. ‘Dit was mooi’, zei een van de bezoekers, ‘maar de volgende keer zal ik er zeker ook zijn. Want dan kan ik alles mee neuriën’.

Klik hier voor meer foto’s van het concert.