In oktober 1908 zag Art et Religioni het levenslicht; daarmee is Harmonie Arti de oudste muziekvereniging van Alphen aan den Rijn en zelfs tien jaar ouder dan de gemeente zelf is. Het 110-jarig bestaan wordt feestelijk gevierd met een Galaconcert op vrijdag 16 november in de kleine zaal van Theater Castellum. Gastsolisten zijn de voormalige Arti-leden Kim Bosch op hobo en Thijs van den Geest op trompet, die beiden inmiddels professioneel musicus zijn.

Toen Arti et Religioni in 1908 door een aantal notabelen uit Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen werd opgericht, konden zij ongetwijfeld niet bevroeden dat de vereniging in 2018 nog altijd springlevend zou zijn. Tijdens dit concert laten beginnersensemble Toetie, opleidingsorkest Jong Arti en de concertharmonie Groot Arti van zich horen. Kim Bosch en Thijs van den Geest, beiden voorheen lid bij Arti en actief “in het vak”, worden in solo’s door hun vroegere orkest Groot Arti begeleid. De avond staat onder leiding van Albert-John Vervorst.

De muziek in dit concert doet recht aan het feestelijke lustrum. Rode draad is dansmuziek van alle tijden en stijlen, van een Arabische buikdans tot een Amerikaanse square dance, van een wals tot een renaissance dans en een Schotse zwaarddans. Maar ook het prachtige ‘One Life Beautiful’, ter herinnering aan de Artianen die niet meer onder ons zijn, en het klassieke hobo-concert Concertino nr 110 van Jan Václav Kalivoda (1801-1866) klinken deze avond. En zoals het bij een Galaconcert betaamd, zullen de Artianen zelf er extra feestelijk bij zitten.

Het concert begint om 20.00 uur, de kleine zaal van Theater Castellum aan het Rijnplein gaat open om 19.40 uur. Kaarten kosten €12, €6 t/m 16 jaar, €10 voor de Vrienden van Arti en zijn te koop via deze link. Maandag  22 oktober gaat de kaartverkoop van start. Meer informatie of vragen? Stuur een mailtje naar info@arti-alphen.nl.