Het nieuwe millennium bracht Arti vele positieve ontwikkelingen. In 2001 nam dirigent Gerhart Drijvers de plek voor Jong en Groot Arti over van Karel Jongerling. Dit betekende een snelle en grote groei, zowel muzikaal als in ledenaantal en organisatorisch. In de zoektocht naar een nieuwe dirigent had Arti uitgesproken “een toonaangevende vereniging in de wijde regio” te willen worden en onder leiding van Gerhart Drijvers en een jong en fanatiek bestuur kwam dat doel steeds dichterbij. Belangrijke onderwerpen werden geformuleerd zoals het vaak naar buiten treden van de vereniging, een nauwkeurig omschreven jeugd- en opleidingsbeleid én visie op Arti´s muzikale ontwikkeling.

Arti's MiniMaximAlex-concert-jan-04Het aantal optredens nam sterk toe. In 2002 gaf Arti voor het eerst weer een Voorjaarsconcert, en ook het fenomeen ‘kinderconcerten’ deed zijn intrede met het Grote MiniMaximAlex Concert (op de foto) in januari 2004, ter gelegenheid van de geboorte van prinses Amalia. Succesvolle concerten als ´Het Knallende Kinderconcert!´, ´Pyjamap´Arti´, ´Beestenboel!´ en ´Het MultiCultiKinderConcert´ volgden, en inmiddels heeft de formule navolging gevonden bij vele verenigingen. Ook bekend zijn de themaconcerten van Groot Arti. Onder andere ‘Arti sprookt!’, ‘Dans P’Arti’, ‘Arti heeft lief!’ en ´Fish & Chips´trokken vele toehoorders.

Naast het kinder-, voorjaars- en themaconcert ondernam Arti bijzondere activiteiten. Een concertreis naar Marville (Fr) (augustus ´05), een bijzonder concert met Emmy Storms, de toen 17de jarige winnares van het Davina van Wely Concours (december ´06), een indrukwekkende concertreis naar Londen (juli ´08) en een spetterend galaconcert met sopraan Miranda van Kralingen en gospelkoor Elijah (november ´08), vele buitenconcerten, deelname aan festivals en concoursen en concerten op uitnodiging: dankzij de ambitie en kunde van Gerhart Drijvers en de inzet van de leden werd Arti´s agenda goed gevuld.

Gerhart DrijversNiet alleen Arti, ook zichzelf bleef Gerhart Drijvers ontwikkelen. In september 2009 behaalde hij zijn Master of Music Orkestdirectie met Das Philharmonisches Orchester Hagen (BDR). De Artianen zagen het al aankomen; voor Gerhart was een harmonieorkest niet het eindpunt. Met alle directiediploma’s op zak moest Gerhart ruimte maken voor een volgende carrièrestap. Met het grootscheepse concert ‘Arti in het Holst’ op 21 november 2009, waarbij onder andere zes van de zeven delen uit The Planets werden gespeeld, namen de Artianen afscheid van hun chef sinds juni 2001. De toegift, Arti’s en Gerharts lievelingskoraal Invocation betekende een waardig afscheid van een onvergetelijke Arti-dirigent voor wie zelfs het onderste uit de kan nooit genoeg was.

Daarmee begon een zoektocht naar een opvolger die in dezelfde lijn verder kon werken aan Arti’s groei en ontwikkeling en tegelijk zijn eigen creativiteit op de vereniging zou botvieren. In Bram Soentjens vond Groot Arti een jonge, enthousiaste dirigent, met wie tijdens het seizoen 2010-2011 enkele bijzondere concerten werden gegeven, zoals met bariton Ernst Daniel Smit tijdens Rijnplein Klassiek, en tijdens Arti’s reis naar Parijs (juni 2011). Aan het eind van het seizoen scheidden de wegen van Bram Soentjens en Arti, waarna Groot Arti wederom op zoek ging naar een nieuwe dirigent. Dankzij gastdirigenten Willem van Zee en Gerhart Drijvers konden alle concerten en het grootse muziektheaterproject Steengoed! succesvol worden uitgevoerd en bleef Arti onverminderd actief binnen en buiten Alphen.

In januari 2013 verkoos Groot Arti Dick Verhoef tot nieuwe dirigent. Onder zijn leiding werden de avonturen vervolgd. Zo was het Jong Nederlands Blazers Ensemble, van wie Dick Verhoef eveneens dirigent is, te gast bij Arti, volbracht zangroep Kameleon samen met Arti een muzikale reis om de wereld, en liet Arti zich met zangeres MAI van een geheel andere, swingende kant zien (april 2016). Ook concertreizen worden nog altijd ondernomen, zoals in juli 2013 de Ronde van Vlaanderen met concerten in Antwerpen, Gent en Brugge, en de concertreis naar Monschau, Keulen en Maastricht in juli 2015.

Jeugd en opleiden is erg belangrijk voor Arti. Daarom heeft Arti naast het opleidingsorkest Jong Arti het beginnersensemble Toetie! en voor kinderen die nog niet spelen is er Arti’s Muzikale Vorming. Ingrid Slangen was van september 2009 tot juni 2015 de vaste dirigent van Jong Arti, zij werd in september 2015 opgevolgd door Dick Verhoef, die vanaf dat moment zowel Jong als Groot Arti dirigeerde. Na Kim Bosch, Samuel Schelling en Frank Ohm kreeg in 2017 Ismahaan Mohamed de leiding over beginnersensemble Toetie! In november 2017 vertrok Dick Verhoef na bijna vijf jaar bij Arti.

Met ingang van het seizoen 2018-2019 bij het 110-jarig bestaan van Arti, staat Groot Arti onder leiding van Albert-John Vervorst, en de opleidingsorkesten Jong Arti en Toetie! onder leiding van Madeleine Boertje. Met hen gaat Arti met vertrouwen nieuwe historie schrijven.