In 2018 bestaat Harmonie Arti, of chr.muziekvereniging Arti et Religioni zoals wij voluit heten, 110 jaar. Precies 10 jaar langer dan gemeente Alphen a/d Rijn zelf. En Arti is springlevend!

Het jaar 2018 begon al goed met het familieconcert Wieger!, waarin Jong en Groot Arti complete verkleedpartijen uitvoerden. De interim dirigent Sebastiaan Hettema liet zich ook niet onbetuigd. Op 24 maart bracht Groot Arti in een gezamenlijk concert met Harmonie Koningin Willemina uit Wamel o.l.v. Willem van Zee een ode aan Leonard Bernstein, vanwege diens 100ste geboortedag. Tijdens dit concert stond Albert-John Vervorst als interim dirigent voor Groot Arti. Het seizoen werd feestelijk afgesloten met een geslaagde concertreis naar Trier en Luxemburg-Stad op 6, 7 en 8 juli, onder leiding van Sebastiaan Hettema. Inmiddels was Albert-John Vervorst gekozen tot nieuwe dirigent voor Groot Arti. Na het vertrek van Albert-John Vervorst in januari 2020, heeft Jan Gerrit Adema in een tijd van wel of niet of alleen in kleine groepen repeteren door corona, van concerten die niet doorgingen en van ongewisheid voor de toekomst, ons als orkest bij elkaar weten te houden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het officieel maken van deze samenwerking met ingang van 2021.

Ook voor de opleidingsorkesten Toetie! en Jong Arti werd een nieuwe dirigent gezocht en met succes. Madeleine Boertje werd verkozen tot nieuwe dirigent. Beiden starten met ingang van het seizoen 2018-2019 als dirigent bij Arti.

Naast alle concerten en activiteiten door en voor Jong Arti en Groot Arti, zijn er voor de Artianen voor wie dit alles nog niet genoeg is uiteenlopende ensembles actief. Het koperkwintet treedt regelmatig op bij koren en kerkdiensten, de mini-harmonie De Arti’esten is veelgevraagd voor het brengen van serenades, kleinschalige concertjes, begeleiding van evenementen of vrolijke kerstmuziek, maar ook een klassiek blaaskwintet, een saxofoonkwartet en het ClarinetChoir kunnen voor een aangename verrassing zorgen. En het koper van Groot Arti begeleidt elk jaar op gepaste wijze de Dodenherdenking op 4 mei in het Burgemeester Visserpark. In Swingband P’Arti speelt de jongste generatie Groot Arti-leden swingende en eigentijdse muziek. Bij Arti hoeft geen enkele muzikant zich te vervelen!

De cursus Arti’s Muzikale Vorming, het startorkest St’Arti,  het beginnersensemble Toetie!, het fanatieke opleidingsorkest Jong Arti, de gedreven concertharmonie Groot Arti, vele ensembles, enthousiaste leden, een divers en snel wisselend repertoire en zo´n twaalf bijzondere concerten per jaar: Arti is een vereniging om trots op te zijn! En al meer dan 110 jaar lang!