Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom heeft Arti al jaren veel aandacht voor het enthousiasmeren van kinderen uit Alphen a/d Rijn en omstreken om muziek te gaan maken. Dat uit zich niet alleen in de twee opleidingsorkesten die Arti in de gelederen heeft, met Toetie! en Jong Arti. Ook de eigen 20-delige cursus Arti’s Muzikale Vorming -een ideale kennismaking met muziek, noten, instrumenten en zelf optreden- is een manier om nieuwsgierige aagjes met muziek in aanraking te brengen. Dit alles leidt tot een grote portie jeugdleden in Arti’s orkesten.

En dit gaat dan alleen nog maar om het maken van muziek……de gezelligheid van een leuke hobby die je deelt met leeftijdsgenoten is minstens zo belangrijk!

Muzikant in de Klas
Voor scholen kan het lastig zijn om muzieklessen te verzorgen. Niet elke school heeft een vakdocent en niet alle leerkrachten hebben zelf muzikale bagage. Arti heeft verschillende mogelijkheden om muzieklessen te verzorgen. Een bezoek van muzikanten in de klas is altijd een feest. Verbazing over al die toeters, groot en klein, hout en koper, hard en zacht en hoog en laag….en natuurlijk zelf proberen er geluid uit te krijgen!
Bij een (korte) serie van lessen kunnen er ook echt basale muziekvaardigheden worden geleerd. Maar ook de AMV-cursus kan in de vorm van een buitenschoolse opvang-activiteit worden aangeboden. En wilt u met uw school een muziekproject organiseren? Arti komt graag langs om mee te denken en om bijvoorbeeld samen met alle leerlingen een afsluitend concert te geven. Bij Arti zijn geschoolde mensen lid, die dit professioneel kunnen begeleiden.

Familieconcerten
Nagenoeg elk seizoen staat het bij Arti in de agenda: een concert leuk voor kinderen, maar niet kinderachtig. Bij deze familieconcerten pakken de leden groot uit: doorgaans doen alle onderdelen mee (Toetie!, Jong Arti en Groot Arti), wordt er een verhaal, een verteller, films, een decor of kostuums van stal gehaald, en beleven we een muzikaal avontuur van ca 5 kwartier rond een thema.  ‘ Wieger wordt wakker‘, ‘Arti gaat naar de Efteling‘ en ‘Kattig Kinderconcert‘ zijn een paar recente concerten geweest. Kinderen van alle leeftijden (we vinden het leuk als ze verkleed komen!) hoeven niet stil op hun stoel te zitten: wiebelen, dansen, kletsen over wat ze zien en horen, alles is goed. Een vrolijke ervaring en de muzikale beleving staan bovenaan!

Nog twijfels?
Ouders die nog overtuigd moeten worden van het plezier dat een kind aan muziek kan beleven, ook op andere momenten in het leven, worden van harte uitgenodigd eens te kijken op www.muziekmaaktslim.nl. Op deze website wordt op een leuke manier in beeld gebracht wat er gebeurt met je hersenen als je regelmatig muziek maakt. Alleen maar goede dingen!

Meer informatie?
Neem contact op via info@arti-alphen.nl of kom gewoon eens langs! Elke dinsdagavond (behalve in de zomer- en kerstvakantie) is Arti te vinden in Yuverta aan de Kalkovenweg 62 in Alphen a/d Rijn. Tussen 17.50 en 20.00 uur is de beste tijd om een kijkje te nemen bij Jong Arti en Toetie!