Bij Arti kunnen muzikanten van alle leeftijden en niveaus samenspelen, in de orkesten en de verschillende ensembles die Arti rijk is. Steeds een beetje beter worden en daardoor mooier muziek kunnen maken (hoe mooier, hoe leuker!), leer je echter niet alleen in een orkest.

Om zichzelf te kunnen ontwikkelen als muzikanten, hebben veel Artianen les op hun blaasinstrument of op slagwerk. Het is belangrijk om les te hebben: dat kan op regelmatige basis, of voor gevorderde muzikanten bijvoorbeeld in de vorm van enkele opfrislessen per jaar.

 

Bij Toetie!, Jong en Groot Arti spelen muzikanten die les hebben bij:

-Streekmuziekschool Alphen a/d Rijn, www.muziekschoolalphen.nl, tel: (0172) 47 29 28

 

of bij privé docenten:

 

Streekmuziekschool of privé docent?

Iedere week les of enkele keren per jaar. Individueel of met twee of drie leerlingen tegelijk. Het verschilt per persoon en per niveau wat de beste vorm van les krijgen is. Hieronder worden globaal kenmerken van beide lesmogelijkheden beschreven, om u op weg te helpen bij het maken van een keuze.

 

Bij privé docenten krijgen leerlingen 25 of 30 minuten individueel les, maar ook is het mogelijk om minder vaak een langere les te nemen. Het maken van afspraken is flexibel. De tarieven verschillen per docent: zij zijn niet in dienst van Arti en bepalen hun eigen prijs. Gemiddeld ligt het uurtarief van een privé docent tussen de € 30,- en € 45,- per uur.

Op de Streekmuziekschool is het mogelijk in een groepsles en individueel les te krijgen. De groepsles is wekelijks en duurt 40 minuten, met 2 of meer leerlingen. De individuele les is voor beginners 30 minuten, vanaf 21 jaar om de week 40 minuten. Ook is een leskaart van 13 lessen mogelijk. Het lesgeld varieert naar inkomen, leeftijd en lesvorm. Leerlingen die lid zijn van een muziekvereniging, krijgen 10% korting op het lesgeld.

 

Nog geen eigen instrument?

Op de Streekmuziekschool is het mogelijk het eerste jaar en, bij beschikbaarheid, eventueel wat langer een instrument te huren voor € 100,- per jaar. Privé docenten hebben geen instrumenten op voorraad: leden van Arti kunnen een instrument huren voor € 5,50 per maand. Op die manier kan de aanschaf van een instrument nog even worden uitgesteld, totdat de muzikant zeker is van zijn of haar keuze.