Zevenenzeventig muzikanten, verdeeld over Jong en Groot Arti en Brazzled, namen op zaterdag 25 november hun bezoekers in Castellum een avond mee naar ‘The Big Apple’. Muziek uit het Amerika van de onbegrensde mogelijkheden.Over de plek naast het Vrijheidsbeeld, waar miljoenen vaste voet aan de grond kregen op Ellis Island. Het werd een avond met muzikale herinneringen.

De heksenketel van de wereldstad en de zomeravonden in Central Park klonken toen en nu niet anders. En Arti zette de bezoekers in de gevulde zaal zonder moeite midden op straat. Maar de volksmuziek van de reizigers van toen en de klanken uit Ierland, waar de reis naar ‘voorbij de horizon’ begon, passen niet zomaar meer bij de hedendaagse Verenigde Staten. Dan is de show- en filmmuziek van vroeger weldadig. Even terug naar het Rockefeller Center met de jazz en de varieté. Trombones die je meenemen met een stoomlocomotief, terwijl trompetten bij de overweg die kenmerkende waarschuwing van Amerikaanse treinen laten horen. Je loopt aan de hand van ‘A Londoner in New York’, geweldig verbeeld door Brazzled, een ensemble van tien koperblazers.

Groot Arti

Volop koperklanken ook in een mars van John Philip Sousa. Zoiets Amerikaans kan niet ontbreken, maar Arti brengt ook een symfonische bewerking van die marsmuziek. Dat maakt dit soort concerten bijzonder: de verwevenheid van alle gespeelde werken. Was er dan niets merkbaar van het Amerika van de gespannen tegenstellingen? Zeker wel: het prachtige muzikale ‘gedicht’ A Movement for Rosa. Het muzikale monument voor Rosa Parks, de burgerrechtenactiviste die vooral bekend is geworden door haar verzetsdaad in 1955 die de strijd voor gelijke rechten ontvlamde.

In het eerste deel van de avond had ‘het orkest in opleiding’, een mix van jong en oud, met een medley van Spirituals die thematiek al aangekondigd. Blijft na afloop hangen: de sfeer

van Manhattan, druk, maar op zaterdagavond relaxed. Met op zondag joggen in het park. Het slot van het concert: een solerende trompettist. Die mag niet ongenoemd blijven: Samuel Schelling. Icoon van een muziekvereniging.

 

Binnenkort komen meer foto’s online, houd onze website in de gaten.