Muzikale leiding Groot Arti

Na het vertrek van Albert-John Vervorst in januari 2020, heeft Jan Gerrit Adema in een tijd van wel of niet of alleen in kleine groepen repeteren, van concerten die niet doorgingen en van ongewisheid voor de toekomst, ons als orkest bij elkaar weten te houden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het officieel maken van deze samenwerking met ingang van januari 2021.

Jan Gerrit is bastubaïst en speelde als freelance musicus bij verschillende orkesten waaronder het Radio Kamer Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Brabants Orkest en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Als dirigent behaalde hij de diploma’s voor zowel hafabra- als orkestdirectie en is hij op dit moment werkzaam bij Muziekvereniging Tog uit Berlicum en het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Jan Gerrit is ook het creatieve brein en medeoprichter van Sonolize: een platform waar componisten, arrangeurs en muzikanten bladmuziek digitaal aanbieden en kopen.

Het spelen van ongekend repertoire en het geven van anders-dan-andere concerten zijn twee aspecten van muziek maken waarin Arti en Jan Gerrit elkaar vinden, naast tijd voor een geintje en anekdote tijdens de repetities waarin hard wordt gewerkt voor een goed resultaat.

Muzikale leiding Jong Arti

Madeleine Boertje studeerde aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam, hoofdvak dwarsfluit en Docent Muziek. Na het conservatorium studeerde zij hafa-directie aan Bourdon Hogeschool, bij aanvankelijk Gerrit Fokkema en vervolgens Gerhart Drijvers, waar zij in 2014 afstudeerde. Als fluitiste in verschillende orkesten en tijdens haar directiestudie en -werkzaamheden deed zij ruime ervaring op met een breed repertoire en orkesten van uiteenlopende niveaus. Vanaf september 2018 verzorgt Madeleine Boertje het gehele opleidingstraject van Harmonie Arti Alphen a/d Rijn.

Madeleine is zeer ambitieus. Zo deed ze in juni 2016 mee aan The Young Conductor Awards, een directiewedstrijd voor jonge dirigenten. Als zesde van de 24 deelnemers haalde zij de finale net niet, maar behaalde ze zeker een mooi resultaat. Naast dirigent van de twee opleidingsorkesten bij Arti, is Madeleine dirigent van Het Edes Orkest en Sootjevisch, een driestemmig dameskoor + combo uit Zevenhuizen.

Als dirigent deelt Madeleine graag haar ambitie met haar orkesten. Echt muziek maken staat bij haar voorop. Daarom werkt zij graag aan klank, balans, zuiverheid, frasering en muzikale beleving, met als uiteindelijke doel het publiek te raken en een prachtige avond te bezorgen. Arti kijkt ernaar uit met Madeleine samen te werken aan een groeiende en bloeiende toekomst van de opleidingsorkesten.

Muzikale leiding Toetie!

Het beginnersensemble Toetie!, dat in januari 2009 is opgericht, stond eerder onder leiding van Kim Bosch en Samuel Schelling, beide muzikanten die bij Arti zijn opgegroeid en diploma’s aan conservatoria hebben behaald. Tot september 2017  leidde Frank Ohm Toetie!, tijdens zijn studie Schoolmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Na Frank nam Ismahaan Mohamed het stokje van Toetie! over. Zij wist met enthousiasme de beginnende muzikanten op weg te helpen in het samenspelen en muziek instuderen.

Met het ontstaan van St’Arti, als ensemble en cursus voor échte beginners, heeft Arti de ambitie om Toetie! een niveau hoger te brengen. Daarvoor is een professionele leiding en veel ervaring nodig; niets is moeilijker dan het leiden van een beginnersorkest. Met Madeleine Boertje heeft Toetie! per september 2018 een kundige dirigent die de muzikanten in Toetie! op weg kan helpen richting Jong Arti.