In Jong Arti vinden muzikanten van alle leeftijden  uitdaging en plezier in het spelen van afwisselende muziek tijdens eigen en gezamenlijke concerten. Jong Arti is bedoeld voor mensen die tussen de ca 3 en 5 á 6 jaar les hebben op een blaas- of slagwerkinstrument. Samenspelen met anderen stimuleert en is veel leuker dan alleen oefenen op een zolderkamertje. Maar…spelen in een orkest is niet makkelijk! Muziek lezen, naar je collega´s luisteren, naar de dirigent kijken, in je hoofd tellen en zo mooi en goed mogelijk je instrument bespelen…dat gaat niet vanzelf, maar oefening baart kunst! Jong Arti speelt, net als Groot Arti, uiteenlopende muziek, van pop tot klassiek.

Jong Arti tijdens de Kinderdag in winkelcentrum De Baronie 2019

Spelen in Jong Arti betekent niet dat les niet meer nodig is. In Jong Arti verbeter je jezelf in samenspelen. Les blijft nodig om beter te worden op je instrument: hoe beter je kunt spelen, hoe leuker het wordt!

Jong Arti geeft vaak concerten. Leuk voor de fans, om ook eens het resultaat van al dat oefenen te beluisteren en te  horen hoe mooi en goed beginnende muzikanten met een beetje goede wil, hard studeren en enthousiasmerende leiding kunnen spelen. Jong Arti is een leerzame, stimulerende en gezellige mogelijkheid voor jong en oud om alles over het spelen in een orkest te leren.

Overstap uit Toetie! naar Jong Arti

Mensen die korter dan 3 jaar les hebben of hun hafabra-diploma A nog niet hebben gehaald, wordt geadviseerd te beginnen in Toetie! Jong Arti is het opleidingsorkest van Arti maar speelt behoorlijk pittige muziek, om zo de overstap naar Groot Arti zo goed mogelijk voor te bereiden. Toetie! bereidt de muzikanten voor op Jong Arti, en biedt tegelijk de kans al samen te spelen, terwijl de muzikant door les zijn instrument steeds beter leert beheersen. Na ca 3 jaar les of het diploma A kan worden overgestapt naar Jong Arti.

Overstap naar Groot Arti

Wanneer kan een muzikant naar Groot Arti? Dat hangt erg af van talent, thuisstudie en het wel of niet hebben van les. Indicatie is 5 a 6 jaar les op het instrument, en enkele jaren orkestervaring bijvoorbeeld in Jong Arti. Algemeen wordt dit niveau aangeduid als hafabra-niveau B, wat verwijst naar het muziekdiploma wat muzikanten kunnen halen.
Als de partijen te moeilijk blijken, kan de lol in muziek maken afnemen en soms zelfs leiden tot het stoppen met deze hobby. Om dit te voorkomen, spelen muzikanten voor bij de dirigent, als zij willen overstappen van Jong naar Groot Arti.  Bij het voorspelen krijgt de muzikant tips en trucs om de muziek van Groot Arti te bestuderen, of, soms, het advies nog even te wachten met de overstap.